Η ωρολογοποιία στην Ελλάδα αποκτά τη δική της σχολή

Μιλήσαμε με τον Δημήτρη Γεροντόπουλο σχετικά με τη σύγχρονη σχολή ωρολογοποιίας που έχει ιδρυθεί στην Ελλάδα και μάθαμε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με τη συγκεκριμένη τέχνη.

Αν λοιπόν είσαι νέος, δημιουργικός και ψάχνεις να βρεις το επάγγελμα που σου ταιριάζει, διάβασε περισσότερα παρακάτω και ίσως η ωρολογοποιία να είναι ο τομέας που σε ενδιαφέρει.

1) Ποιο είναι το πιο σημαντικό που πρέπει να γνωρίζει ένας νέος/νέα που αποφασίζει να γίνει ωρολογοποιός;

Η τέχνη της ωρολογοποιίας παραμένει ένα από τα λίγα ευγενή, καθαρά και δημιουργικά επαγγέλματα. Ο/η υποψήφιος/α εκπαιδευόμενος/η και μελλοντικός/ή τεχνικός ωρολογοποιίας θα πρέπει να γνωρίζει ότι το επάγγελμα αυτό είναι απαιτητικό και ακριβές, αλλά όχι ακατόρθωτο. Για να ακολουθήσει κάποιος/α αυτό το επάγγελμα θα πρέπει να διακατέχεται από υπομονή, επιμονή, συγκέντρωση και πειθαρχία. Είναι το επάγγελμα στο οποίο γίνεσαι καλύτερος μόνο με την επανάληψη, δλδ με τη συνεχή, καθημερινή, σωστή πρακτική εξάσκηση. Ο/η τεχνικός ωρολογοποιίας, σύμφωνα με την εμπειρία μου και την προσωπική μου άποψη, πολύ δύσκολα θα μείνει χωρίς αντικείμενο εργασίας και μάλιστα μπορεί να επιλέξει την ενασχόλησή του μέσα από αρκετές υποκατηγορίες του κλάδου.

2) Τι ακριβώς προσφέρει το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Ωρολογοποιίας Watchmaking στους σπουδαστές του;

Το πρώτο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Ωρολογοποιίας στην Ελλάδα, Watchmaking, αναγνωρισμένο από το Δημόσιο, παρέχει τη δυνατότητα πλήρους εκπαίδευσης και τεχνικής κατάρτισης στον κλάδο της ωρολογοποιίας. Η τεχνογνωσία και οι δεξιότητες που αποκτά ο σπουδαστής που έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Watchmaking, του επιτρέπουν να εργαστεί ή και συνεχίσει τις σπουδές του σε κάποιο αξιόπιστο ιδιωτικό κέντρο του εξωτερικού, λαμβάνοντας μεταπτυχιακό τίτλο.

3) Πόσος είναι ο χρόνος εκπαίδευσης που χρειάζεται για να αποκτηθεί η επάρκεια του τεχνικού ωρολογοποιίας;

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης που έχει καταρτίσει η Watchmaking συνίσταται από ένα ακαδημαϊκό έτος που διαχωρίζεται σε δύο ξεχωριστούς κύκλους εκπαίδευσης υποχρεωτικής φοίτησης. Οι συνολικές ώρες της 9μηνης εκπαίδευσης συνοψίζονται σε 700, από την έναρξη των μαθημάτων τον Οκτώβριο έως την ολοκλήρωσή τους τον Ιούνιο. Η επάρκεια γνώσεων και πρακτικής άσκησης που προσφέρει η παρακολούθηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Watchmaking είναι πλήρως αναγνωρισμένη από το Δημόσιο, το οποίο δίνει και το ανάλογο πιστοποιητικό γνώσης. Ωστόσο, όπως και όλα τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, έτσι και η Watchmaking, μοναδικό κέντρο στην εξειδίκευση της ωρολογοποιίας, δε παρέχει δημόσιο πιστοποιητικό επαγγέλματος.

4) Αναφορικά με την επαγγελματική αποκατάσταση, βάσει της εμπειρίας σας, ποιος είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος να κινηθεί ένας νέος άνθρωπος στην αγορά εργασίας;

Είναι δεδομένο ότι κάθε απόφοιτος οποιασδήποτε σχολής, όπως και από το ΚΔΒΜ Ωρολογοποιίας Watchmaking, έχει έλλειψη επαγγελματικής εμπειρίας. Αυτό δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην αναζήτηση εργασίας. Θα χρειαστεί μια «περίοδος προσαρμογής» και πρακτικής εξάσκησης. Σαφώς υπάρχουν εργοδότες και στη χώρα μας που αναζητούν νέους στο επάγγελμα τεχνικούς, ώστε να τους απορροφήσουν με σκοπό να τους εξειδικεύσουν σε συγκεκριμένη εργασία και προϊόντα. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε και μόνος του κάποιος αποκτώντας τον κατάλληλο εξειδικευμένο εξοπλισμό θα μπορεί να κάνει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα, βέβαια με κάπως αργό ρυθμό εξαιτίας του ότι θα είναι μια νέα αρχή.

Σε ότι αφορά απόφοιτους με επαγγελματική εμπειρία θα πρέπει να αποδείξουν στον υποψήφιο εργοδότη τους ότι γνωρίζουν ωρολογοποιία μέσω του αποτελέσματος από την εργασία – δοκιμασία που θα τους υποβάλλει.

5) Τα εκπαιδευτικά σας προγράμματα περιλαμβάνουν εξίσου θεωρία όσο και πρακτική άσκηση;

Στο ΚΔΒΜ Ωρολογοποιίας Watchmaking δίνεται μεγάλη βάση και στη διδασκαλία της θεωρίας. Εξυπακούεται ότι για να προχωρήσει κάποιος στην πράξη θα πρέπει πρώτα να έχει κατανοήσει απόλυτα το τι πρόκειται να κάνει και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με την εκμάθηση της θεωρίας. Η θεωρία διδάσκεται μέσω διαφόρων μεθόδων καθώς και με τη χρήση πολλαπλών οπτικοακουστικών υλικών. Κατόπιν η γνώση γίνεται πράξη μέσω εξειδικευμένων μηχανημάτων και εργαλείων ωρολογοποιίας σε διάφορους μηχανισμούς, τόσο μηχανικούς όσο και ηλεκτρονικούς.

6) Ποιο θα λέγατε ότι είναι το πιο “γοητευτικό” στοιχείο αυτής της δουλειάς;

Δεν είναι μόνο ένα! Το να ηγείσαι μια ομάδας ανθρώπων που σε εμπιστεύονται γιατί αναζητούν και διψούν να αποκτήσουν γνώση, ώστε να μπορούν να προσφέρουν με τη σειρά τους εξαιρετική παροχή υπηρεσιών σε μελλοντικούς τους πελάτες, είναι συναρπαστικό. Παράλληλα μέσω της εκπαίδευσης, ο εκπαιδευτής έχει την τάση να «διαμορφώνει» χαρακτήρες, ώστε να τους κάνει πιο φιλικούς στο απαιτητικό και ευγενές αυτό επάγγελμα. Γοητευτικό δε είναι το να δίνεις «ζωή» σε ένα άψυχο αντικείμενο όπως είναι ο μηχανισμός ενός ρολογιού,  πόσο μάλλον όταν αυτό είναι ίσως χαλασμένο και έχει ιδιαίτερη σημασία, πολλές φορές συναισθηματική, για τον κάτοχό του.

7) Τι θα λέγατε σε κάποιον που σκέφτεται να ασχοληθεί με το επάγγελμα της ωρολογοποιίας;

Πολύ απλά… να το τολμήσει!

Με μεγάλη χαρά θα παρότρυνα οποιονδήποτε νέο ή νέα να ακολουθήσει και να μάθει το ιδιαίτερο επάγγελμα του τεχνικού ωρολογοποιίας. Εφόσον ο ενδιαφερόμενος διακατέχεται από υπομονή, επιμονή, πειθαρχία, καθαριότητα, συγκέντρωση, θάρρος και εν μέρει τελειομανία, θα μπορούσε κάλλιστα να ασχοληθεί με τη μικρομηχανική, η οποία συνδέεται άμεσα με την ωρολογοποιία. Είτε ως τεχνικός ωρολογοποιός, είτε ως κατασκευαστής, είτε ως σχεδιαστής, από όποια θέση και αν το δει, η ωρολογοποιία παραμένει ένα επάγγελμα που παρουσιάζει ενδιαφέρον όσο ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να μετράει τον χρόνο.

8) Τι σας παρακίνησε να ιδρύσετε το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Ωρολογοποιίας Watchmaking;

Η μακροχρόνια εμπειρία μου στον χώρο της ωρολογοποιίας, μου έδειξε ότι δυστυχώς υπάρχουν πολλά κενά στην γνώση, την τεχνογνωσία, την χρήση καθώς και την ύπαρξη μηχανημάτων και εργαλείων. Μα πάνω απ’ όλα η έλλειψη επαγγελματισμού από ανθρώπους που ασχολούνται με το επάγγελμα. Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες στις οποίες η πλειοψηφία θεωρεί το επάγγελμα του ωρολογοποιού κάπως «παρεξηγημένο». Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι στο επάγγελμα αυτό δεν υπάρχει βιασύνη και κυρίως δεν υπάρχει προχειροδουλειά. Μην ξεχνάμε ότι όταν μιλάμε για το χρόνο πρέπει να μιλάμε με ακρίβεια. Για τους προαναφερόμενους λόγους αποφάσισα, έχοντας σωστή ποιοτική γνώση που απέκτησα από σχολές στο εξωτερικό, να ιδρύσω το ΚΔΒΜ Ωρολογοποιίας Watchmaking με σκοπό να μοιράζομαι τη γνώση και τον επαγγελματισμό μου με όσους θέλουν να μάθουν και να ασχοληθούν σοβαρά με το επάγγελμα του τεχνικού ωρολογοποιίας.

9) Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε με αυτό σας το εγχείρημα;

Θα σας απαντήσω εν τάχει και πολύ απλά, ότι δεν βρήκα καμία δυσκολία, διότι όταν απευθύνθηκα για βοήθεια στην ελληνική πολιτεία δεν βρέθηκε κάποιος από φορείς και υπουργεία που να ήθελε να ασχοληθεί με το project μιας σχολής αυτού του επιπέδου που εντέλει δημιούργησα μόνος μου από το «μηδέν».

10) Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που λέτε στους νέους σπουδαστές σας;

«Σας ευχαριστώ που με εμπιστεύεστε να σας εμπλουτίσω με άριστη γνώση! Σας υπόσχομαι ότι θα έχουμε μια εξαιρετική, καλή και δημιουργική ακαδημαϊκή χρονιά γεμάτη θετικές εκπλήξεις! Καλώς ήρθατε στον μικρόκοσμο της ωρολογοποιίας… Καλώς ήρθατε στο ΚΔΒΜ Ωρολογοποιίας Watchmaking!»

 

www.neolaia.gr - 18 Ιανουαρίου 2018
Από neolaia.gr Team
Δείτε το άρθρο