“Horia” - Jewelling tool

(Εργαλείο τοποθέτησης και μετακίνησης “ρουμπινιών”). Ένα απαραίτητο εργαλείο.

Η σωστή παροχή υπηρεσιών που αφορά τη συντήρηση και την επισκευή των διαφόρων μηχανισμών των ρολογιών (μηχανικών καθώς και ηλεκτρονικών), απαιτεί, εκτός από την πολύ καλή γνώση ωρολογοποιίας, τη χρήση κατάλληλων και εξειδικευμένων εργαλείων.

Ένα από τα απαραίτητα εργαλεία που “πρέπει” να έχει στον πάγκο εργασίας του κάθε τεχνικός ωρολογοποιίας, είναι η “Horia” (“Όρια”), ή αλλιώς εργαλείο τοποθέτησης και μετακίνησης “ρουμπινιών”.

Ο μηχανισμός ενός ρολογιού χειρός (μηχανικού ή ηλεκτρονικού) περιλαμβάνει στα εξαρτήματά του τα ονομαζόμενα “ρουμπίνια” (τα οποία είναι κατασκευασμένα είτε τεχνητά, είτε από φυσικό ορυκτό) επί των οποίων περιστρέφονται τα ακραξόνια των τροχών σε ειδικές οπές.

Ο σκοπός της χρήσης των “ρουμπινιών” στους μηχανισμούς είναι η ελαχιστοποίηση των φθορών των ακραξονίων των τροχών κατά την περιστροφή των σε αυτά, εξαιτίας των διαφόρων τριβών και της θερμοκρασίας που δημιουργούνται. Για ακόμα μεγαλύτερη εξομάλυνση των φθορών, χρησιμοποιείται κατάλληλο λιπαντικό ωρολογοποιίας, το οποίο συμβάλει στην καλύτερη, πιο “ελεύθερη” κύλιση – περιστροφή των ακραξονίων επί των οπών των “ρουμπινιών”.    

Τα “ρουμπίνια” είναι αρκετά ανθεκτικά εκ κατασκευής τους, όμως δεν είναι εντελώς άφθαρτα! Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορούν να σπάσουν , να ραγίσουν (συνήθως από χτυπήματα που δέχεται ο μηχανισμός) και χρίζουν αντικατάστασης, η οποία γίνεται με τη χρήση της “Horia”.  

Η “Horia”, η οποία έλαβε την ονομασία της από την ονομασία του εργοστασίου παραγωγής της, είναι ένα εργαλείο το οποίο φέρει έμβολο όπου κινείται μέσω μιας μικρομετρικής βίδας, η οποία μετράει αποστάσεις με ακρίβεια του εκατοστού του χιλιοστού.

Με το εργαλείο αυτό ο τεχνικός ωρολογοποιίας μπορεί να αντικαταστήσει τα φθαρμένα “ρουμπίνια”. Παράλληλα δε μπορεί να τα μετατοπίσει, ώστε να δημιουργήσει τα κατάλληλα και σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του εκάστοτε μηχανισμού, καθ’ ύψη κενά. Αυτά είναι απολύτως απαραίτητα διότι κανένας τροχός δεν μπορεί να περιστρέφεται αν δεν έχει κάποια κενά εκατοστών του χιλιοστού μεταξύ των γεφυρών οι οποίες τους συγκρατούν.

Η “Horia” είναι το εργαλείο μέσω του οποίου ο τεχνικός έχει τη δυνατότητα να εργαστεί με απόλυτη ακρίβεια μετρώντας τις κατάλληλες αποστάσεις, οι οποίες είναι αδύνατον να μετρηθούν με γυμνό οφθαλμό ή ακόμα και με ειδικό φακό εστίασης - μεγέθυνσης.

Η “Horia” συνοδεύεται από εξειδικευμένα εξαρτήματα - αξεσουάρ, τα ωστήρια και τις βάσεις, τα οποία έχουν διάφορα διαμετρήματα, αναλόγως το διαμέτρημα του “ρουμπινιού” στο οποίο καλείται να ενεργήσει ο ωρολογοποιός.

Ο επαγγελματίας τεχνικός ωρολογοποιίας εκτελεί εργασίες που σχετίζονται άμεσα με το χρόνο και δεν νοείται να μην είναι απολύτως ακριβής με αυτές, ώστε να πετύχει το μέγιστο θετικό αποτέλεσμα, δλδ. την μικρότερη χρονική απόκλιση που μπορεί να έχει ένας μηχανισμός σε διάφορες θέσεις, σε διάφορες συνθήκες.